Smilje (lat. Helichrysum italicum) ili u narodu poznatija kao Zlatnocvita trava, biljka je iz južnih krajeva i raste uz more. Vrlo je rasprostranjena i često pokriva velike površine kamenjara, te nerijetko viri iz pukotina stijena. 

Sa svojim čarobnim svojstvima smilje je napravilo pravu revoluciju u kozmetičkoj industriji, pogotovo u Francuskoj. Prije nekoliko godina ponijelo je  titulu Immortelle ( što u doslovnom prijevodu znači besmrtno) jer cvijet ove biljke nikada ne vene. Čak i kada je ubran i posušen, i dalje je zlatno žute boje..

Smilje je trajnica koja traži samo obilje sunca, a zauzvrat pruža ljekovita eterična svojstva koja pretočena u razne kozmetičke preparate rade čuda našoj koži i organizmu općenito. Izuzetno snažno regeneriraju kožu, čine ju mekšom, glađom, elastič­ni­jom i jednostavno – mlađom.

Ljekovita svojstva smilja

Kozmetička industrija, pogotovo proizvođači preparativne kozmetike, najveći su konzumenti ulja od smilja. I tu zapravo leži snaga ljekovitosti ove besmrtne biljke – liječenje kožnih bolesti i akni, uklanjanje mrlja i nepravilnosti, “peglanje” bora i strija, pročišćavanje i pomlađivanje kože. Smiruje upale kože i opekline od sunca. Idealan je za osjetljivu i umornu kožu, a preporučuje se koristiti ga za ubrzano zacjeljivanje kože nakon tetovaža ili piercing-a. Odlično regenerira kožu, pojačava mikrocirkulaciju i pospješuje zacjeljivanje ožiljaka.

Eterično ulje smilja

Eterično ulje smilja sadrži posebna svojstva koja djeluju antibakterijski, antigljivično i protuupalno. Koristi se na razne načine, a sve u svrhu poboljšanja zdravlja i jačanja imuniteta. Ženama će, naravno, najinteresantniji biti učinak na kožu.

Čisto ulje od smilja izuzetno je skupo jer za samo jednu litru ulja potrebna je tona svježih cvjetova. Stoga su pripravci poput krema, losiona, hidrolat ili macerat najzastupljeniji na tržištu. Osim što na organizam djeluje protualergijski, liječi prehladu, bolesti jetre  i poremećaj žuči. Poboljšava funkciju živčanog sustava, uklanja nesanicu, pozitivno utječe na zdravlje srca te snižava krvni tlak.

Hidrolat od smilja

Hidrolat od smilja zbog svog protuupalnog i blago analgetskog djelovanja izvrstan je za sportaše koji naporno treniraju. Smanjuje grčeve u mišićima te ih opušta. Također je poznat po snažnom učinku protiv modrica i hematoma, a nakon bilo kakvih operacijskih zahvata rane vrlo brzo zarastaju.

Iznenađujuće dobro djeluje u obliku vodice za ispiranje usta kod gingivitisa ili paradentoze. Hidrolat smilja je i dobar čistač jetre, te se uzima oralno kod terapije redovnog čišćenja organizma, tretmana alergija ili nakon bolesti.

Čaj od smilja

Čaj od smilja tradicionalno se upotrebljava kao pomoć kod suzbijanja astme i kašlja, migrene, jetrenih tegoba, reume, crijevnih nametnika i konstipacije (zatvora).

*Napomena: trudnice trebaju izbjegavati čaj od smilja i eterično ulje!*